В НСО въртяли далавери с мръвки, жилища и гориво

7 март 2013, 10:09, Категория: България добавена от Редактор
 • Добави в Svejo

e4da791cc68f52c98e9b593afffd45fe.jpg

Сметната палата разкри драстични нарушения в Националната служба за охрана (НСО) в момент, когато в парламента е внесен законопроект на ГЕРБ за даване на допълнителни правомощия и екстри на държавните телохранители, а правителството им дари цяло летище край София.

Одиторите са установили, че сервизът на НСО е работил и като частна фирма, като е извършвал услуги за външни лица. В три от осемте ведомствени жилища на службата пък са били настанени хора, които нямат нищо общо с нея. Нарушенията са от началото до края на 2011 г. Тогава НСО се ръководеше от ген. Димитър Димитров.

Най-притеснителни са констатациите при проверката на отчета на горивата за автомобилите на властта. Те се зареждат от бензиностанция, която се намира в двора на службата. При проверените десет доставки на бензин и дизел одиторите са установили, че има разлики между количествата горива, отразени във фактурите, в боновете от бензиновозите и отчетените количества от нивомерната система в складовете. В доклада се посочва, че разликата се дължи на "температурата, която влияе на референтния обем на количеството при получаване на горивата". Благодарение на това обаче са били заведени 2999 л гориво по-малко. Установено е още, че ръководни служители не са присъствали при зареждането на резервоарите на бензиностанцията. При две доставки дежурният служител на бензиностанцията не е положил подпис за доставките на гориво за удостоверяване, че "пломбите съответстват на изброените в протокола и са изправни". "Неспазването на въведения ред за удостоверяване на получените доставки на горива на бензиностанцията и недокументиране присъствието на определените служители създават предпоставки за злоупотреби", категорични са от Сметната палата.

Нарушения има и при отчитане на разходите на гориво от автомобилите на властта. При случайна проверка на някои от тях е установено, че разходът на гориво е бил завишен с 30%. Причината е, че според диспечерския дневник колите са били шофирани в градове с над 100 хил. души население. Това обаче не е било записано в пътните листове. "От служителите, които са проверили пътните книжки, не е осъществен ефективен контрол на отразените данни в пътната книжка за изминатия път", категорични са проверяващите.

От доклада става ясно още, че само за 2011 г. автомобили на НСО са участвали в 51 катастрофи. В книгата за отчитане на произшествията обаче невинаги е била вписвана информация за датата и часа на катастрофата, името на водача на автомобила и обстоятелствата, при които е станало произшествието. В книгата не са били записвани и катастрофите, станали по вина на служители на НСО.

Интересен факт е, че държавните гардове са въртели и добър бизнес с еленско месо. То е било взимано от двореца "Кричим", което по това време се стопанисваше от службата. През проверената година са били продадени плодове, зеленчуци, сено, дърва, декоративни дървета и храсти, дивеч, дивечово месо за 89 856.89 лв. Само от елени и еленско месо са били получени 19 038.90 лв. Сделките са на цени от 2007 г. на Държавната агенция по горите. В същото време годишните разходи за стопанисването на "Кричим" са били 733 333.24 лв.

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?