Китай отчита рекордно високи дългове

26 април 2016, 07:17, Категория: Финанси добавена от Симона Каменова
 • Добави в Svejo

d3250c8b2f0e9068ddf8eb17044d3e29.jpg

Общите нива на дълг в Китай са достигнали рекордните 237% от БВП през първото тримесечие, съобщава Financial times. Анализаторите предупреждават, че това значително надвишава дълговите нива при останалите нововъзникващи пазари и повишава риска от финансова криза и продължително забавяне на икономическия растеж.

Бързо задлъжняване

Според изчисленията на FT към края на март външните и вътрешни нетни задължения в Китай са достигнали 163 трлн. юана, или 25 трлн. долара. През първите три месеца на 2016 г. новите кредити в Китай са нараснали с 6.2 трлн. юана, което е с над 50% повече от същия период на миналата година, пише capital.bg.
Нивото на брутните дългове спрямо брутния вътрешен продукт е сравнимо със ситуацията в САЩ и еврозоната, но е далеч по-високо от останалите развиващи се държави. Според данните на Банката за международни разплащания към третото тримесечие на 2015 г. средните нива на задлъжнялост в нововъзникващите пазари са били 175% от БВП. Според банката в еврозоната задлъжнялостта е на нива от 270% от БВП, а в САЩ – 248%.

Макар общият обем на дълговете да е притеснителен, основният проблем е темпът, с който се увеличават. Към края на 2007 г. дълговете в Китай са достигали само 148% от БВП. "Всяка голяма държава, при която дълговете са се разраствали толкова бързо, е преживявала или финансова криза, или продължителен период на бавен икономически растеж", предупреждава Ха Джиминг, инвестиционен стратег в Goldman Sachs.

Текущите нива на дълг и увеличаващите се връзки с международните финансови пазари на Китай бяха част от причините Международният валутен фонд да обяви страната за нарастващ риск за развитите икономики.

Пекин стимулира кредитирането в опит да ускори икономическия растеж, който през миналата година спадна до най-ниските нива от четвърт век. Анализаторите обаче изтъкват, че за която и да било икономика е трудно да използва продуктивно такива големи обеми капитал в кратки срокове от време, тъй като броя на рентабилните проекти във всеки момент е ограничен. Това води до ускорен спад на възвращаемостта, което на свой ред повишава риска от неизплащане на кредитите. 

Рискове за икономиката 

Повечето експерти са съгласни, че китайската икономика е изправена пред риск, но има различни мнения как ще се развива ситуацията. Според някои икономисти като Джонатан Андерсън от Emerging Advisors Group може да се стигне до финансова криза, подобна на срива на банка Lehman Brothers в САЩ през 2008 г. Той предупреждава, че кредитната експанзия в годините след глобалната финансова криза разчита основно на краткосрочно финансиране чрез високодоходни продукти, а не на стабилен ръст на депозитите. "С този темп на задлъжняване е само въпрос на време банките да не могат да финансират безопасно активите си", изтъква той.

Други изтъкват, че ликвидността на финансовата система може да бъде гарантирана от Централната банка, дори при рязък скок на лошите кредити. Те обаче предупреждават, че високите дългове могат да доведат до "японски сценарий", при който страната да страда от бавен растеж и дефлация десетилетия наред. "Големите нива на дълг са вредни, дори да не се стигне до криза. Най-очевидният пример за това е Япония след 1990 г.", отбелязва Майкъл Петис, професор в Peking University. 

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?