Пловдив се превъща и в индустриална столица

24 февруари 2015, 12:18, Категория: Пловдив добавена от Мария Иванова
 • Добави в Svejo

0386214d5c9ecd4860912cee3400f4e6.jpg

„Тракия икономическа зона“ се очертава като един от най-големите инвестиционни проекти на България, коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски за Дарик радио.

"Запознах се с развитието на зоната и бях изключително впечатлен от мащаба на дейността. Достатъчно красноречиво за успешното й развитие говори фактът, че досега са привлечени над 100 инвеститори, като от тях 80 са чуждестранни. Разкрити са над 12 000 нови работни места. Приветствам и идеята потенциалните инвеститори да бъдат насочвани в зоните според сектора, в който се развиват, и дейността им. За производство се използват най-вече Индустриални зони Марица и Куклен, за дейности, свързани със земеделието - Агроцентър Калояново, а за образование и иновации - високотехнологичен център "Тракия" и Парк "Образование и високи технологии", каза още в специално изявление по темата министър Лукарски.

По думите му влиянието на „Тракия икономическа зона“ ще е благоприятно за региона и ще спомогне за насърчаването на заетостта, предприемачеството и иновациите. Териториалният обхват на района с централизирана подкрепа от държавата ще обхваща 9-те общини, подписали Меморандума за сътрудничество и подкрепа от 20 март 2014 г., в които се намират индустриалните зони, включени в ТИЗ. Това са Пловдив, Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи и Стамболийски. Ръководната структура на РЦПД ще бъде Постоянна секторна комисия, която ще е част от областния съвет за развитие. В нея ще участват представители на общините, както и представители на заинтересовани организации, които са пряко свързани с проекта, вкл. и неправителствени, които могат да осигуряват методическа и техническа помощ, пише vesti.bg.

Решението за това ще бъде взето на Областния съвет за развитие, който свиква на 27 февруари областният управител на Пловдив Розалин Петков. „Тракия икономическа зона“ предлага цялостно развитие на проектите на чуждите инвеститори, а не просто само терени за заводи, търговски и логистични центрове. Специализирани екипи съдействат и при кандидатстване по различни европейски проекти, обясни в интервю за Дарик основният двигател на икономическия проект и съуправител на ТИЗ инж. Пламен Панчев.

Такъв проект е и Центърът за квалификация на работна сила, който ще бъде създаден в зоната и ще е в постоянна връзка с 9-те висши училища в Пловдив, уточни той. Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев прогнозира заетостта в IT сектора да нарасне до 2 пъти в близките няколко години, а кадровият потенциал за работа в тази индустрия да достигне до 17 хил. души. По думите му създаването на работни места, с висока добавена стойност за младите и талантливи висшисти, е сред най-големите приоритети на управленския екип. Инвестициите в сектора позволяват образованите и квалифицирани студенти да останат да работят в града, категоричен е Тотев. Очаква се до края на годината секторната комисия да поиска 3 млн. лева от държавата за изграждането на две основни кръстовища, които са важни за подобряване на инфраструктурата в индустриалната зона „Марица“, съобщи пред Дарик областният управител Розалин Петков.

Изграждането на жп ринг остава като проект евентуално за следващ програмен период, но интермодалният терминал на гара Тодор Каблешков по план трябва да бъде готов до края на годината, допълни инж. Пламен Панчев. Част от индустриалната зона "Марица" Част от индустриалната зона "Марица" Не е изключено в близките години Пловдив да се превърне и в основна база на „трансконтиненталния коридор“ на китайските стоки към Европа.

Голям интерес има и от страна на Полша там да се случи това, но нашата идея е ТИЗ да предостави по-добри условия, коментира Панчев. По думите му интересът на инвеститорите към ТИЗ расте, вкл. и от страна на азиатските компании. В доказателство на това японска фирма, която е световно известна с производството на пневматични и електрически системи и е сред топ 50 на най-иновативните компании в света, закупи преди дни 180 хил.кв.м. терен в индустриална зона „Марица“. Добрите новини, свързани с бъдещето развитието на „Тракия икономическа зона“ са основно в две посоки – първо ще бъдат разкрити хиляди нови работни места за високо и нискоквалифицирани кадри от Пловдив и региона. И второ – присъствието на големи инвеститори означава, че постепенно в града и околните общини ще се развиват фирми от малкия и средния бизнес като подизпълнители и доставчици на местно ниво, категорични са представителите на бизнеса и държавните институции.

След влизането на големите компании в зоната, към тях се присъединяват техни партньори и съпътстващи производства, като по този начин се създава гръбнакът на малкия и среден бизнес. Според предварителните прогнози в срок от 10 години в „Тракия икономическа зона“ се очакват инвестиции за над 1 100 000 000 евро, чрез които ще се открият нови 30 000 работни места.

 • Facebook
 • Svejo
 • Любими.ком
 • Pipe.bg
 • Dao.bg
 • Ping.bg
 • Dobavi.com
 • Digg
 • Google
 • Technorati
 • TwitThis
 • YahooMyWeb

Изпрати на приятел


реклама


Одобрявате ли правителството на Пламен Орешарски?